Cashewnødder er mere end blot en lækker snack. De delikate nødder er populære verden over takket være deres fremragende smag fordele. De er en uundværlig ingrediens i mange opskrifter, især i det indiske og indonesiske køkken. Cashewnødder er blevet en vigtig del af manges kost, og med den stigende interesse for mælkefri alternativer, som cashewmælk, er de små nødder særligt betydningsfulde.

Vi vil derfor gerne fortælle jer om alle de mange fordele, der er ved cashewnødder. Her vil vi se nærmere på deres historie, produktion og hvordan de bliver dyrket.

Den spændende historie om cashewnødder

Cashewnødderne har oprindelse i Brasilien, hvor det tropiske klima skaber de perfekte betingelser for cashewtræernes trivsel.

Allerede før 1500-tallet spiste den brasilianske Tupi-indianske stamme cashewnødder. Da portugiserne ankom til Brasilien i denne periode, blev de opmærksomme på denne delikatesse. Navnet ‘cashew’ stammer faktisk fra Tupi-indianernes ord ‘Acaju', der betyder ‘nød’.

Den franske naturalist André Thévet beskrev cashewnødder for resten af verden i sine observationer af Den Nye Verden. Hans arbejde viste også det første vestlige billede af cashewnødden.

Det var imidlertid først med den portugisiske kolonisering af Brasilien, at cashewnødden spredte sig globalt. Selvom indfødte stammer som Tupi-indianerne allerede handlede med cashewnødder i Caribien, muliggjorde portugisernes brede handelsnetværk en yderligere spredning af cashewnødder til steder som Mozambique og Goa.

De lande, der handlede med cashewnødder, var primært tropiske klimaer, hvor nødderne kunne dyrkes. Derfor dyrkes der mange cashewnødder i både Indien og Sydøstasien.

Fakta om cashewtræet

Cashewnødderne vokser på cashewtræet, der kan blive op til fjorten meter højt med en krone på op til femten meter! Det tager op til tre år for et cashewtræ at producere frugter, og den bedste frugt opnås først, når træet er omkring ti år gammelt. Træet stopper med at producere frugter, når det når en alder af omkring tyve år.

Selve cashewfrugten er også mere kompleks, end man skulle tro!

Cashewfrugten har en unik form, hvor nødden er fastgjort under hovedfrugten, der kaldes æblet. Når æblet skifter farve til lyserød eller rød, og nødden bliver grå, er den klar til høst. Nødden, som er den del, vi normalt spiser, er beskyttet af en hård skal, som skal fjernes, før nødden kan spises. Æblet i sig selv kan også spises eller bruges til at lave saft, sirup eller andre lækre produkter.

Udover deres gode smag siges det også, at cashewnødder mange sundhedsmæssige fordele. Ifølge forskere ved Barcelonas Universitet er cashewnødder en kilde til sunde fedtstoffer, proteiner, vitaminer og mineraler. 

Uanset om du nyder dem ristede, saltede, som topping på din morgenmad eller som en ingrediens i en lækker ret, er cashewnødder en fantastisk tilføjelse til din kost. Find vores udvalg af cashewnødder lige her.

Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises